Door onze advocaat Bed and Breakfast Dennis Coppens.

De gemeente Amsterdam gaat geen uitzondering maken voor grote gezinnen die een woning via airbnb willen huren. De regels voor airbnb in Amsterdam zijn als het gaat om het aantal personen al lang duidelijk. Men mag maximaal 4 personen tegelijkertijd in de woning hebben. Dit zijn zowel de regels voor de bed and breakfast regeling als de vakantieverhuur regeling.

Maximaal 4 personen

De gemeente heeft bij de regels voor airbnb veel gekeken naar de brandveiligheid. Zo moet de woning brandveilig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door rookmelders en/of andere maatregelen. Daarnaast heeft de gemeente het maximaal aantal gasten op 4 gesteld. Op die manier kan men de woning sneller en veiliger verlaten. Uiteraard zal het beperken van overlast bij het maximum van vier personen ook mee hebben gespeeld. Hoe groter de groep, hoe meer herrie men immers kan verwachten.

Probleem voor grotere gezinnen

Gezinnen die naast de twee ouders bestaan uit drie kinderen kwamen in de moeilijkheden door deze regel van de gemeente. Voor hen was het niet mogelijk om als gezin één woning te huren via airbnb. Reden om de wethouder te vragen om een uitzondering te maken voor grote gezinnen.

Meer dan vier personen toch niet mogelijk

De wethouder in Amsterdam die gaat over de vakantieverhuur en bed and breakfast regelgeving heeft de wens van grote gezinnen helaas niet kunnen realiseren. De wethouder had geen principiële bezwaren, maar stelde dat het wetgevend gezien lastig was. Zo moest volgens de wethouder zowel de bouwverordening, de huisvestingsverordening Amsterdam worden aangepaste en de bijbehorende beleidsregels.

Kleine kinderen en airbnb

Een vraag die wij tot voor kort kregen was of een klein kind als 5e persoon had te gelden. Wij waren van mening dat een kind onder de 4 jaar niet direct als vol persoon beschouwd diende te worden en mogelijkerwijs nog met een gezin van 4 personen mee kon reizen. Als we de opmerking van de wethouder zo bekijken, trekken we dat advies weer in. Het is raadzaam om de regels van de gemeente Amsterdam dus strikt op te volgen en niet zelf te gaan interpreteren.