Door onze advocaat vakantieverhuur Dennis Coppens.

Het komt natuurlijk niet als een verrassing:  het aantal boetes in Amsterdam voor woonfraude is sterk toegenomen. De toename is grotendeels toe te schrijven aan het gebruik van verhuurplatforms voor de vakantieverhuur, zo valt te lezen bij at5.

De gemeente Amsterdam had al aangekondigd dat de controle van (illegale) verhuur via platforms als airbnb geïntensiveerd zou worden. Het totaal aan bestuurlijke boetes dat is opgelegd voor woningfraude bedroeg 4,2 miljoen euro in 2017. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.

Gek genoeg is het gemiddelde boetebedrag in 2017 lager dan in 2016. Waar de gemeente in 2017 dus € 4.200.000,- incasseerde via een totaal van 378 opgelegde boetes, kwam dat in 2016 uit op € 1.900.000 voor 166 opgelegde bestuurlijke boetes.

In 2016 was het gemiddelde boetebedrag per overtreding ongeveer € 11.500,-. In 2017 was dit echter gezakt tot ongeveer € 11.100,-. Dit is uiteraard niet een heel groot verschil, maar het is wel een opvallend verschil. Vooral omdat de boetes in 2017 omhoog zijn gegaan. Ook werden er in 2017 nog geen boetes opgelegd voor het schenden van de meldplicht. Deze boete van € 6000,- kan het gemiddelde dus ook niet naar beneden hebben gehaald. Het blijft gissen omdat de exacte gegevens niet openbaar zijn gemaakt.

Hoe men het ook bekijkt: de boetes voor de illegale verhuur van een woning via bijvoorbeeld Airbnb en Booking.com zijn zeer hoog. In combinatie met de zeer actieve handhaving van de gemeente moeten de verhuurders in Amsterdam gewaarschuwd zijn. Een kleine overtreding van de regels kan al resulteren in een bestuurlijk boete of last onder dwangsom. Ons advies is dus: zorg dus dat u voldoet aan de regels!

nietiging van de boete kunnen leiden. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd…