Door onze advocaat Bed and Breakfast Dennis Coppens.

De gemeente Amsterdam heeft vandaag aangekondigd dat vanaf 1 januari 2019 alleen nog een Bed and Breakfast gestart kan worden nadat een vergunning is verkregen. Het is een stap van de gemeente om de wildgroei van BnB s tegen te gaan.

Toename aantal B&B’s

Het aantal bed and breakfasts is toegenomen sinds de gemeente de vakantieverhuur strenger is gaan aanpakken. Eerst was het immers alleen Airbnb die de 60 dagen termijn voor vakantieverhuur ging bijhouden en daarna de advertentie zou blokkeren. Daarna volgde Booking.com. Omdat deze regel echter makkelijk te omzeilen was door een nieuw account aan te maken, kwam de gemeente met een meldplicht. Op deze manier hoopt de gemeente de 60 dagen termijn, die teruggaat naar 30 dagen op 1 januari 2019, beter te handhaven.

Het gevolg van deze betere handhaving is dat veel meer mensen een woning verhuren via de Bed And Breakfast regeling. Op deze manier was men immers niet gebonden aan de 60 of 30 dagen termijn, maar kon men het hele jaar door verhuren. Nadeel van deze regeling was echter dat men maar een deel (40%) van de woning mocht verhuren. Toch hebben veel mensen voor deze optie gekozen waardoor er nu zo een 5000 B&B’s zijn, zo schat de gemeente. De gemeente heeft als gevolg van deze toename de bed and breakfast regels in Amsterdam al strenger gemaakt, toch is er nog een vorm van ‘wildgroei’.

Dus vergunningstelsel

Om deze ‘wildgroei’ tegen te gaan komt er dus nu een vergunningsstelsel. Door het starten van een Bed and Breakfast afhankelijk te maken van een vergunning hoopt de gemeente de bnbs beter te kunnen verspreiden over de stad. Zo zal het in de stadsdelen centrum en west hoogstwaarschijnlijk lastiger worden om een vergunning te krijgen vanwege de nu al drukke bezetting.

De gemeente zal nog een inspraakronde houden en zegt ook nog inzage te geven in de vergunningsregelingen. Ook spreekt men over een overgangsregeling voor de reeds bestaande bed and breakfast ondernemingen. Hoe deze eruit gaat zien houden wij in de gaten. Het kan immers juridische handig zijn om op enig moment een B&B te starten voordat de vergunningsregeling van kracht wordt. Zoals altijd: wordt ongetwijfeld vervolgd…