Regels voor Bed and Breakfast verhuur in Amsterdam

U bent hier:///Regels voor Bed and Breakfast verhuur in Amsterdam
Regels voor Bed and Breakfast verhuur in Amsterdam2018-09-28T14:04:51+00:00

Direct een advocaat spreken!

Als men een woning heeft (in Amsterdam) en deze via sites als AirBnB of Booking.com wenst te verhuren, heeft u kort gezegd twee keuzes. Of u verhuurt uw woning via de regeling voor vakantieverhuur of via de regeling voor Bed and Breakfast (B&B). Nu de gemeente Amsterdam steeds strenger wordt met de verhuur via de vakantieverhuur regeling, wordt de B&B een interessant alternatief. Een Bed and Breakfast mag u immers het gehele jaar door verhuren. Wij bespreken kort de regels voor een B&B met u door.

Verschil in regels tussen B&B en vakantieverhuur

Zoals gezegd mag men een Bed and Breakfast het hele jaar door verhuren en via de vakantieverhuur mag u de woning slecht 60 dagen per jaar verhuren. De gemeente heeft aangegeven dat 30 dagen vakantieverhuur vanaf 1 januari 2019 de norm zal zijn. Het nadeel van een B&B is echter dat u niet uw hele huis mag verhuren, maar slechts 40% van de oppervlakte van uw woning.

Een deel van uw woning verhuren

Die 40 procent van uw woning is niet de enige eis. Het moet ook gaan om een onzelfstandig deel van uw woning. Dat maakt dat u bijvoorbeeld niet een gehele zolderverdieping kunt verhuren, ook al beslaat deze qua oppervlakte maar 40 procent van uw woning. De regels is dus dat de gasten echt binnen uw woning aanwezig moeten zijn.

Geen kookvoorzieningen

Daarnaast moet de ruimte niet zodanig zelfstandig zijn dat er bijvoorbeeld een kookvoorziening voor hen aanwezig is. Uiteraard mogen de gasten wel gebruik maken van uw keuken. Hetzelfde heeft te gelden voor de badkamer. Ook daar is het zo dat zij deze met u moeten delen. Nu is het wel zo dat een woning in principe wel twee badkamers kan hebben. Dat maakt de vraag of meerdere badkamers het onzelfstandige karakter wegnemen tot een enigszins grijs gebied. Met betrekking tot een keuken is het echter voor de hand liggende dat er daar geen twee van aanwezig zijn in een woning. Een eigen keuken voor de gasten is dus niet raadzaam.

Geen eigen deur

Een zeer belangrijk aspect van de regels voor een B&B in Amsterdam is dat de gasten geen eigen toegang tot de woning mogen hebben. Indien zij bijvoorbeeld in een kamer in het souterrain verblijven is het raadzaam om hen alsnog via de ingang op de bel-etage binnen te laten komen. De gemeente ziet een eigen toegang tot de ruimte immers als een bepaalde zelfstandigheid. Op het moment dat de gemeente de ruimte ziet als een zelfstandige woonruimte, is er niet langer sprake van een bed and breakfast.

Zelf aanwezig zijn

Net als bij de vakantieverhuur dient u zelf de hoofdbewoner te zijn. Anders dan bij de vakantieverhuur is dat u ook zelf aanwezig moet zijn gedurende de verhuur. Uiteraard kunt u overdag wel naar uw werk of boodschappen doen, maar het moet wel blijken dat u tegelijkertijd met uw gasten in de woning verblijft. Het aanhouden van een eigen slaapkamer is dus essentieel.

Bijhouden van hotelregister

Ook dient u bij het runnen van een bed and breakfast een hotelregister bij te houden. Daarin geeft u aan wie en hoe lang bij u in uw B&B verblijft. Daarnaast dient u uw B&B aan te melden bij de gemeente. Deze meldplicht verschilt wel van de meldplicht bij vakantieverhuur, aangezien het hier om een eenmalig meldplicht gaat.

Overige regels Bed and Breakfast

De hierboven genoemde regels zijn specifiek voor B&B opgesteld. De regels die voor de vakantieverhuur gelden zijn echter ook grotendeels van toepassing op de bed and breakfast verhuur. Zo mogen er niet meer dan 4 personen tegelijkertijd verblijven en dient u dus hoofdbewoner te zijn.

Boetes

De boetes voor het in strijd met de regels aanbieden van een B&B zijn, net als bij de vakantieverhuur via AirBnB, zeer streng. De gemeente kan B&B’s vanwege de meldplicht ook wat makkelijker in beeld krijgen en dus gemakkelijker handhaven. Indien u een B&B opent moet u er ook bewust van zijn dat daar een meer bedrijfsmatige exploitatie vanuit gaat. Daarbij komt eveneens de verplichting om u goed vergewissen van de geldende regelgeving. Matiging van boetes voor het in strijd met de regels runnen van een B&B ligt derhalve niet voor de hand.

Laat u tijdig adviseren

Laat u vooral door ons adviseren over de relevante regels. Wij zien vaak cliënten die hoge boetes hebben gekregen, terwijl dit met een simpel advies van onze advocaten voorkomen had kunnen worden. Uiteraard staan wij u ook bij indien u al een boete heeft gekregen. Heeft u dus vragen. Bel direct 020 – 623 45 77 of vul het formulier in.

Neem vrijblijvend contact met ons op.