Intellectueel eigendom

U bent hier://Intellectueel eigendom
Intellectueel eigendom 2017-12-14T08:30:26+00:00

Intellectuele eigendomsrechten zijn een breed begrip voor allerlei verschillende rechten. Het meest bekende intellectueel eigendomsrecht is het auteursrecht. Dit berust op alle werken of creaties die een eigen oorspronkelijke karakter hebben. Het voordeel van het auteursrecht is dat het niet aangevraagd moet worden maar automatisch ontstaat op het moment dat het werk gecreëerd is.

Een ander bekend intellectueel eigendomsrecht is het octrooirecht, dat ook wel patentrecht genoemd wordt. Dit recht vraagt men aan als het een nieuwe technische oplossing betreft. Het verschil met bijvoorbeeld het auteursrecht is dat het hier een nieuwe oplossing moet zijn voor een technisch probleem. Ook is het zo dat een octrooi moet worden aangevraagd en na toetsing moet worden toegekend door de betreffende autoriteiten.

Onder het intellectuele eigendomsrecht vallen ook het modellenrecht, de leer van de slaafse nabootsing, het merkenrecht en bijvoorbeeld het kwekersrecht. Als ondernemer krijgt u echter vooral te maken met het auteursrecht, het modellenrecht en in mindere mate het merkenrecht.

Als u als ondernemer dus advies van een advocaat wenst over een intellectueel eigendomsrecht, neem dan contact met ons op! Onze advocaten zijn specialisten als het gaat om dergelijk intellectuele eigendomsrechten.

Vraagstukken bij het intellectueel eigendom zijn:

Advocaten IE-recht

Neem vrijblijvend contact met ons op.