Door onze arbeidsrecht advocaat Dennis Coppens –
Een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen is terecht op staande voet ontslagen zo stelt de rechter in een onlangs verschenen vonnis. Het betreft een medewerker die aangesloten was bij het Amsterdams Machinisten Kollektief, welke groep een werkoverleg had op het centraal station van Amsterdam op 7 juli 2017.
De precieze gang van zaken is onduidelijk, maar een aantal machinisten dreigde het spoort op te gaan uit frustratie met het door de NS gehanteerde beleid. De ontslagen medewerker belde de controlekamer om hen te waarschuwen dat er medewerkers op het spoort ging lopen en dat zij derhalve alle treinen moesten tegenhouden. De medewerker stelt dat hij de controlekamer waarschuwde en heeft geprobeerd de medewerkers er van te weerhouden om op het spoor te lopen. De NS heeft een andere mening en stelt dat de medewerker alleen maar belde om te dreigen.
De rechter stelt dat op basis van het transcript van het gesprek tussen de medewerker en de controlekamer dat er voldoende reden is om aan te nemen dat er sprake was van een dreigement. Dat de controlekamer daarop het spoort heeft geblokkeerd en dat daarmee duizenden reizigers gedupeerd zijn. De rechter meent ook dat er van een ruimere bescherming vanwege staking ook geen sprake is, nu er op het moment van het incident geen overleg was tussen de NS en het Kollektief. Uit niets blijkt dat er sprake was van een staking of een overleg tussen het Kollektief en de NS, het betrof volgens de rechtbank kort gezegd een aantal boze medewerkers en derhalve is er geen uit het stakingsrecht voortvloeiende bescherming.
De NS mocht de werknemer dus op staande voet ontslaan. De werknemer die al meer dan 30 jaar in dienst was krijgt derhalve geen transitievergoeding en WW. Deze uitspraak toont aan dat er voor ontslag op staande voet hoge eisen gelden, maar dat de gevolgen voor een werknemer die op staande voet ontslagen wordt ook niet mild zijn.